суботу, 15 листопада 2014 р.

Мультфільми, які ми зацінили


Як не крути, а без них обходитися не вдається. Зараз стало поширеною практикою обмежувати дітям перегляд мультиків (у моєму дитинстві такого не було), і можливо, це й правильно. Бо перенасичення інформацією нині тотальне. Але все одно батькам хочеться заповнити час, який вони відвели дитині на мультфільми, чимось змістовним, добрим, повчальним і естетичним. Звичний радянський список мене не влаштовував, оскільки багато нових мультів аж ніяк не поступаються їм у повчальності, та й часи змінюються - чому ж не користуватися новими набутками? 

Я спробував скласти невеликий, бо поки що не завершений, список перевірених нами з донькою мультиків:

1. Починали ми з "Клубу Мікі Мауса" ("Mickey Mouse Club House") - яскравого, доброго, пізнавального мульта з крупними, чіткими малюнками. Іноді ми ставили україномовну версію, іноді англомовну. Завдяки цьому дівчинка змалку почала засвоювати іноземну мову і сьогодні добре її розуміє, має чималий як для її віку словниковий запас і потроху може спілкуватися.

2. "Загадки Джеса" ("Guess with Jess"). Чудовий мультик, єдиний недолік - поки що не існує в українській озвучці. Котик Джес пізнає природу - цікавиться світом і шукає відповіді на свої запитання: куди зникають калюжі, звідки береться веселка, чому опадає листя з дерев... Це ще й мультик про дружбу та взаємодопомогу. Серед героїв баранчик Ба, мишка Білі, конячка Вілоу, жаба Горацій та інші.

3. "Пригоди баранчика Тімі" ("Timmy Time"). Цей мультик сподобається і найменшим - бо яскравий, веселий, з героями, які добре запам'ятовуються і надовго стають улюбленцями малюків, - і старшим діткам дошкільного віку. Він про звірят у дитсадку, які кожного разу вигадують нові ігри, пізнають світ і вчаться дружити.

4. "Дора-дослідниця" та "Вперед, Дієго! ("Dora the Exlorer", "Go, Diego, Go!") - з цього мультика донька вивчила багато назв тварин, про яких так просто й не почуєш: гривастий вовк, очковий ведмідь, амазонська змія... Словом, після нього Ви можете здивуватися, наскільки більше Ваша малеча знає від Вас самих. Російський переклад здійснено дуже противними, як на мене, голосами, але що поробиш. Мрію, щоб українці добралися до цього мульта і зробили класну й грамотну озвучку.

5. "Лікар Плюшева" ("Doc McStaffins") - вчить любити й берегти свої іграшки. До того ж, ви напевне гратиметеся в лікаря після перегляду цього мультфільма. А значить, малюк сам зможе побувати лікарем і наступного разу охочіше йтиме на прийом до педіатра.

6. "Маленькі Ейнштейни" ("Little Einsteins") - цей мульт привчає малят до класики - музичної, образотворчої, танцювальної. З нього наша дитина вивчила такі балетні рухи, як пірует, арабеск і соте - не лише назви, а й приблизну техніку виконання. Дружина ще розказала їй про батман, атит'юд, релеве й ешапе, і тепер за командами нашого маленького балетмейстера танцюємо всією сім'єю. У мене такі рухи виходять, звісно, кепсько, зате всім весело. Також вона впізнає відомі класичні мелодії Чайковського, Моцарта, Бетховена, Сметани, Гріга, картини Ван Гога, Да Вінчі, Уорхола і багато іншого. Словом, якщо Ви ще не знайомі з Ейнштейнами, рекомендую!
     
7. "Фіксики" ("Фиксики") - класний російський мультсеріал про те, як влаштовані всілякі прилади і пристрої - пилосос, вентилятор, лазерний диск, міксер, а також кубик Рубика, кулькова ручка, іграшкова залізниця. Окрема подяка авторам і виконавцям прикольних пісеньок про ці штуки - ми їх любимо співати.

8. "Команда Умі-зумі" ("Team Umizoomi") - спочатку я не розумів цей мультик, а потім в'їхав і оцінив позитивно. Тут також вивчають кольори, форми, цифри. Головні герої - дівчинка, хлопчик і робот.

9. "Вольт" ("Bolt") - дуже сподобався доньці. Сюжет невигадливий, але вчить бути вірним у дружбі, допомагати іншим у скруті, любити тварин. І - не знаю, чи розуміють це діти, - не довіряти нав'язаному тобі погляду на світ.

Немає коментарів:

Дописати коментар