неділю, 14 грудня 2014 р.

І малеча вміє пазлитися

Пазли - це, мабуть, одна з найдешевших іграшок для розумового розвитку. Вони розвивають мислення, пам'ять, уяву, увагу, дрібну моторику, допомагають дитині правильно сприймати зв'язок між цілим і частинами.

Перше знайомство з пазлом у нашої доньки було рівно в один рік, коли хрещена подарувала на день народження набір м'якеньких пазлів із зображенням різних звірят. Ці пазли були різної складності - від двох до п'яти шматочків, але все одно в такому віці ще не піддавалися. А от у рік і два місяці донька вловила принцип і навчилася складати самостійно (хоч уже і встигла їх трохи обгризти). Потім перейшли на вищий рівень: дев'ять шматків, потім 25, 54, 60, 80, 110, 120. На цьому поки все. Узагалі ж вважається, що дитячими є
пазли до 260 елементів, тому ще маємо до чого прагнути.

Незабаром бабуся купила головоломки на дев'ять шматків, причому дуже зручні як для початківця - на картонній підкладці з рамкою. На рамці - продовження малюнка, тому дитині зручніше орієнтуватися, звідки починати. Два пазли такого ж типу на 25 шматочків ми спеціально купили в потяг, коли їхали до моїх батьків у гості: у дорозі донька тривалий час займалася їх
У 2 роки 4 місяці пазл на 60 елементів
цілком посильний
складанням, чим дуже зацікавила пасажирів. Одна жінка була впевнена, що дитина такого віку (їй тоді було близько двох років) не зможе впоратися і співчутливо дивилася на нас із виразом типу "ех, молоді-зелені батьки, не мучте дитину", але помилилася, бо мала з легкістю склала спочатку цей пазл, потім інший і так кілька разів. Наступного року взяли в дорогу новенький пазл на 60 шматків, пізніше - на 120 елементів (щоправда, спочатку складали його всі разом).

Майже завжди, коли ми купуємо пазли, продавці допитуються, який вік дитини і пропонують відповідно до норм, прописаних на коробках. Якщо три роки - то на 25-30 шматочків, хоча у три з половиною донька вже самостійно складала на 120, які мають маркування "6+". Раніше я й сам вважав, що пазли - це для старших діток, і швидше за все не додумався б купувати таку іграшку раніше 4-5 років, але випадково - завдяки подарунку - виявилося, що навіть менші малюки можуть чудово (і навіть краще, ніж ми думали) впоратися із таким завданням, якщо їм не ставити низьких планок норм.

***

Хвилинка історії )

Перша така головоломка з'явилася в 1763 році. Її виготовив англієць Джон Спілсбері. Він наклеїв географічну карту на тоненьку панель з дерева, а потім розрізав на шматочки різної форми, які містили певну географічну частину. Спочатку такі пазли використовувались з навчальною метою, щоб, складаючи ці шматочки, учень вивчав географію, а згодом їх стали використовувати просто для розваги й купували, не зважаючи на дуже високу ціну (більше місячної заробітної плати промислового робітника).

У середині ХІХ століття пазли значно подешевшали завдяки широкому розповсюдженню в Америці штампування по картону й стали доступними кожному. Згодом почалося їх масове виробництво.

Революцією було відкриття особливої техніки розрізання пазлів - на шматочках з'явилися спеціальні виступи і впадини для міцнішого скріплювання.

У 1909 році в США фірма "Parker Brothers" відкрила перше фабричне виробництво пазлів, які з того часу стали популярними в усьому світі. А от у Радянському Союзі вони чомусь ніколи не вироблялися.

Немає коментарів:

Дописати коментар