четвер, 20 листопада 2014 р.

Забобонна вагітність

Image courtesy of africa
at FreeDigitalPhotos.net
У нашого народу багато забобонів, що, як палки в колеса, лізуть у всі сфери життя. Але найбільше вони дошкуляють жінці у період вагітності, бо, крім токсикозу, виснажливих поїздок на медичні комісії, додається ще й купа обмежень та заборон, передбачених "забобонним кодексом", який для когось, можливо, навіть пріорітетніший за рекомендації лікарів.

Нас із дружиною навряд чи можна назвати забобонними: весілля ми справляли 13 числа та ще й о 13-ій годині, хоч багато родичів відмовляли й лякали нещасним подружнім життям. Тьху-тьху-тьху (іноді можна собі дозволити для звя'зку слів), поки що минається. І очікування дитини теж не ускладнювали необгрунтованими заборонами та обмеженнями.

Неодноразово чули, що не можна купувати дитячі речі та іграшки до народження дитини. Але ще
задовго до пологів купили коляску і ліжечко, під яким згодом стояли напоготові складені речі для пологового. Поступово накопичувався і одяг наперед різних розмірів, адже дітки швидко ростуть. Погодьтеся, краще разом і нікуди не поспішаючи все роздивитися, обдумати, вибрати хороші, якісні речі, бо ж після виписки з пологового жінка навряд чи знайде достатньо вільного часу, щоб вивчати асортименти усіх необхідних товарів, а чоловік та бабусі-дідусі можуть купити те, що їй не до смаку.

А ще, кажуть, вагітним не можна підстригати волосся. Звичайно, не важко обійтися й без стрижки дев'ять місяців, але навіщо, коли жінка має бажання зробити "апгрейд", стати ще гарнішою. Гарна зачіска тільки покращить настрій майбутньої мами, а малюку від цього точно не погіршає. Моя дружина кілька разів потроху підстригалася, і це не вплинуло негативно ні на неї, ні на дитину.

Ще існує забобон, хоч і не такий поширений, що вагітній не можна самій плести або шити речі для своєї дитини. Якщо це заняття приносить задоволення і розслабляє нервову систему, то чому ж від нього відмовлятися? Головне - зручно сидіти і частіше робити перерви-руханки.

Не можна нікому говорити про вагітність. Ми точно не прихильники цього забобону, бо розповіли всім рідним у перший же день, коли дізналися про цю радісну подію. Та й навіщо приховувати те, що рано чи пізно стане явним. Якщо дуже вірити в такі нісенітниці, можна й самому себе зурочити.

А найбільш фанатичні у цьому плані роблять таємниці навіть для себе, свідомо не встановлюючи стать дитини. Чому б не користуватися сучасними можливостями і не дізнатися? Адже це значно полегшує вибір стилю дитячої кімнати і дає можливість до народження купувати дитячі речі.

Жінці не можна під час вагітності спілкуватися з некрасивими людьми і дивитися на щось некрасиве. Часом з некрасивими людьми приємніше спілкуватись, ніж з красивими. А щодо некрасивих речей, то навіть не знаю, як можна змусити жінку дивитися на щось некрасиве.

Вагітній не можна відмовляти, коли вона щось попросить. Тут я згоден, але робити це потрібно не через забобони, а від щирого серця, звичайно ж, якщо вона не вимагає чогось протипоказаного.

Так от я й хочу запитати, навіщо псувати такий радісний період в житті дотриманням безглуздих правил, які лише ускладнюють життя? Щиро не розумію. Між тим, у нашій країні, четвертій у світі за кількістю людей із вищою освітою, продовжують їх дотримуватися.

Розкажіть у коментарях, якщо комусь дотримання хоч одного з цих "правил" допомогло. Було б цікаво - може, я помиляюся?

Немає коментарів:

Дописати коментар